TR EN

Newsletter

Daha fazla hava durumu tahmini: İstanbul hava durumu 15 günlük

Mersin Marina’dan Sürdürülebilirlik Raporu

Hizmet vermeye başladığımız 2011 yılından beri tüm faaliyetlerimizde önem verdiğimiz sürdürülebilirlik çalışmalarımızı paydaşlarımız ile paylaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. 2024 yılının verileri ile hazırlanan raporumuz, kurumsal sürdürülebilirlik politikamızın yanı sıra hedeflerimizi ve farkındalık çalışmalarımızı da içermektedir. 2024 yılı içerisinde işletme bünyemizde toplanan 138.395,10 kg katı atık genel atıkların %99.8’ini oluştururken 22.012 litre ile gri su ve atık yağ ise genel atıkların %0.2’sine denk gelmektedir.

2024 yılı içerisinde işletme bünyemizde toplanan 138.395,10 kg katı atık genel atıkların %99.8’ini oluştururken 22.012 litre ile gri su ve atık yağ ise genel atıkların %0.2’sine denk gelmektedir.

Detaylı bilgi için sürdürülebilirlik sekmemizi buradan ziyaret edebiliriniz.


Mersin’in Antik Limanlarına Kısa Bir Bakış

Doğu Akdeniz çanağı tarih boyunca denizcilikte öne çıkmıştır. Konumu itibariyle Mersin, tarih boyunca çeşitli rotalara ev sahipliği yapmıştır. Daha önceki sayımızda bahsettiğimiz Antik Soli Pompeipolis Kenti ve bu sayıya konu olan Mersin açıklarında bulunan adalardaki antik limanlar buna örnektir.

Mersin Marina’ya 111 deniz mili mesafede bulunan ve ismi “rüzgârlı burun” anlamına gelen “Anemurium Antik Kenti”nin milattan önce dördüncü yüzyılda liman kayıtlarında geçtiği bilinmektedir. Kıbrıs’a da yakın olması nedeniyle, özellikle Roma Dönemi’nde ara istasyon konumunda kullanıldığı bilinen Anemurium, antik limandan başlayarak hafif bir eğimle yükselmekte olan bir arazi yapısı üzerine kurulmuştur. Surlar şehri yarım daire biçimde çevrelerken surların dışında kalan alanda ise Anadolu’nun en iyi korunmuş nekropol alanını oluşturan mezarlık yer almaktadır.

Aydıncık ilçesinde bulunan ve Mersin Marina’ya 77 deniz mili mesafede bulunan “Kelenderis Antik Kenti”nde liman, liman hamamı ve liman kalesi gibi yapılar günümüze kadar ulaşmıştır. Ünlü denizci Pir-i Reis kitabında buradan “Kilindra Kal’ası” olarak bahsetmektedir. Günümüze kadar korunan yapısı ile büyük bir kompleks olduğu anlaşılan liman hamamının zemininde bulunan ve altıncı yüzyılın başına kadar tarihlenebilen mozaikler limanın bütününe ait görsel bilgi kaynağı sağlamaktadır.

Mersin’in Silifke ilçesine bağlı olan ve Mersin Marina’ya 56 deniz mili mesafede bulunan Dana Adası ise Akdeniz’in en büyük antik tersanesi niteliğini taşımaktadır. Tarihte ticari bakımdan önemli bir rol üstlenen Dana Adası’nda gemi çekekleri, tersane ve bunlara bağlantılı olan yerleşim yerleri bulunmaktaydı. Yapılan kazı çalışmalarında yaklaşık 300’e yakın çekek yeri bulunmuştur. Yapılan kazı çalışmaları sonucunda çekek yerlerinde ve tersane yapılarında birçok geminin inşasının yapıldığı öne sürülmektedir. 


Newsletter Image

2024 Yılında Mersin Marina

2024 yılını geride bırakırken bu yılda neler yaptığımızı gelin hep birlikte hatırlayalım. 2024 yılı Mersin Marina için renovasyon sürecinin başlangıcı oldu. Denizci dostlarımız için pedestal ve yangın dolaplarımız değişirken yaşam merkezimizde zeminimiz ve kara girişimiz yenilenerek kullanım kolaylığı sağlandı. “Mersin Marina 5” isimli yeni kurtarma ve yangın söndürme botumuz denize inerken çekek sahamızdaki helikopter pisti alanında değişikliklere başlandı. Hep birlikte “Yaza Merhaba” dediğimiz kokteylimizin yanı sıra 2024 yılında çeşitli sergilere, fotoğraf yarışmasına ve daha birçok etkinliğe ev sahipliği yapmış olmaktan memnuniyet duyuyoruz. 2025 yılında da sizlerle güzel anılar biriktireceğimizden dolayı mutlu ve heyecanlıyız.


Mersin’in Liman Kenti Tarihine Kısa Bir Bakış

Akdeniz antik çağlardan itibaren birçok yerleşim alanına ve limana ev sahipliği yapmıştır. Bunların başında Faselis, Olympos, Myra, Kekova, Patara gibi içerisinde kendi limanlarını da barındırmış olan birçok yerleşim alanı gelmektedir. Akdeniz’de artan su seviyesinden kaynaklı, antik çağlarda deniz kıyısı kenarlarında kurulmuş olan bu alanların birçoğu günümüzde birer batık şehir konumundadır. Mersin’in Mezitli ilçesinde bulunan ve ünlü şair, filozof, astronom, matematikçi Aratos’un da bir dönem yaşadığı varsayılan Antik Soli Pompeipolis kentinin limanı buna örnektir. Mersin’in Aydıncık, Gülnar ve Silifke ilçelerinin kıyılarında yapılan su altı araştırmalarında ise MÖ 7. yüzyıldan başlayarak MS 11. yüzyıla kadar izi sürülebilen 18 gemi batığının bulunması, şehirdeki antik limanların kendi dönemlerindeki kullanımını göstermektedir. On altısı amfora yüklü, biri tabak yüklü olarak bulunan bu gemiler aynı zamanda o döneme ait uluslararası ticaretin varlığını da yansıtmaktadır. 19. yüzyıla gelindiğinde Çukurova bölgesinin tekrar iktisadi bir merkez haline gelmesiyle bölge daha da önem kazanmıştır. Bu dönemde Mersin önce bir liman kenti sonrasında da verimli hinterlandı ile hareketli bir şehir konumuna yükselmiştir. Ticari bilinirliğin artışıyla birlikte hem şehir tanınırlığını hem de liman şehri olma özelliğini pekiştiren Mersin, günümüzde ticari olduğu kadar turistik rotaların da vazgeçilmez konumu haline gelmiştir. Yük ve yolcu limanı olan Mersin limanı dışında Mersin Marina’nın da içerisinde bulunduğu yat limanları ile hizmet vermeyi sürdüren şehir her geçen gün denizcilik kültürünü geçmişten gelen mirasıyla pekiştirmektedir.


Newsletter Image